Frankeren van een envelop

Postzegel Enveloppenzaak

Het frankeren van een envelop: waar moet je opletten? Zijn er regels waar de postzegel geplakt moet worden, en welk tarief moet je aanhouden? We zochten uit wat de regels omtrent het frankeren zijn.

Postzegel rechts boven plakken

Vroeger, toen de post nog handmatig gesorteerd werd, mocht je de postzegel willekeurig plakken. Linksonder, in het midden, zolang het adres maar zichtbaar was. De handmatige sortering werd overgenomen door machines. Deze machines moeten alle enveloppen scannen, waarbij gekozen is voor een vaste plek voor de postzegel. Omdat de meeste mensen rechtshandig zijn, is gekozen voor de rechterbovenhoek.

Wordt een envelop niet bezorgd wanneer deze verkeerd geplakt is? Het antwoord hierop is niet eenzijdig. De Koninklijke TNT Post behoudt zich het recht voor om maatregelen te treffen wanneer deze niet voldoen aan de vereisten van frankering. Dit is terug te lezen in de algemene voorwaarden voor de Universele Postdienst. Toch worden brieven met willekeurig geplakte postzegels in veel gevallen wel bezorgd.

Postzegels kopen

Vrijwel overal kun je postzegels kopen. Dit kan uiteraard op het postkantoor, maar ook in de supermarkt, sommige boekhandels of souvenir winkels. Ook is het mogelijk om postzegels via Postnl.nl te kopen.

Oude postzegels gebruiken

Plak je op een envelop oude postzegels, dan is het belangrijk om te weten of deze nog wel geldig zijn. Sinds 1 november 2013 mag je geen gebruik meer maken van postzegels met een waarde in guldens. Deze zijn ook niet in te ruilen voor andere postzegels of contanten. Wellicht kun je ze kwijt aan een postzegelverzamelaar. Vroeger stond er een waarde aanduiding op postzegels, tegenwoordig een cijfer. Postzegels met een waarde in euro’s mag je gewoon blijven gebruiken. Wel is het belangrijk dat de postzegels samen de juiste waarde hebben.

Postzegels met een cijfer

Op moderne postzegels staat een cijfer. Het cijfer 1 is geldig voor enveloppen tot en met 20 gram. Postzegels met cijfer 1 zijn verkrijgbaar voor verzending binnen Nederland of internationaal. Enveloppen die 20 tot 50 gram wegen worden voorzien van een postzegel met cijfer 2. Voor enveloppen van 50 tot 100 gram plak je 3 keer postzegel 1. Vanaf 100 gram zit er een duidelijk verschil tussen Nederland en internationaal, waarbij internationaal verzenden iets duurder is. Zegels die voorzien zijn van een cijfer blijven altijd geldig, zelfs als het tarief omhoog gaat. In dit geval hoef je niet bij te plakken. Dit is een verbetering ten opzichte van het oude systeem.

Brief niet genoeg gefrankeerd

De sorteermachines vergelijken het gewicht van de envelop met de frankering. Post waarvan het tarief niet overeenkomt met het gewicht, wordt aan het einde van de dag apart verwerkt. Koninklijke Post brengt het verschil aan kosten in rekening bij de particuliere ontvanger. Deze ontvangt een portokaart met het verzoek het verschil te voldoen. Wil je deze portokosten niet betalen, dan kun je de post met portokaart weigeren. Op de portokaart staat hoe dit moet. Weiger je de portokosten te betalen, dan heeft dit geen gevolgen. Als ontvanger van post ga je geen zakelijke overeenkomst met PostNL aan. Zakelijke klanten gaan wel een overeenkomst aan en ontvangen de rekening via een factuur.

Bijzondere postzegels

PostNL geeft regelmatig bijzondere postzegels uit. Dit zijn de bekende decemberzegels, persoonlijke zegels, thema postzegels en geboorte-, rouw- of liefde postzegels. Al deze postzegels mogen gewoon op een envelop, mits ze voorzien zijn van een cijfer of een waarde in euro’s. Oude postzegels met een waarde in gulden zijn ongeldig, hoe mooi of bijzonder ze ook zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.enveloppenzaak.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 965 reviews.