Welke enveloppen heb ik nodig?

overzicht envelop formaten

Herkenbaar, je hebt een brief en weet niet welke envelop hieromheen moet. Er zijn niet alleen veel verschillende maten papier, hetzelfde geldt voor enveloppen. Met behulp van onderstaand envelop advies is het niet moeilijk om de juiste keuze te maken.

Ruimte rondom de kaart of brief

Om de inhoud van de envelop goed te laten passen is het belangrijk om minimaal 5 millimeter ruimte rondom aan te houden. Dit betekent dat een envelop zeker 1 centimeter hoger en breder is dan de kaart of brief. Het is ook mogelijk om nog meer ruimte rondom aan te houden, maar let erop dat de inhoud niet wegvalt tegenover de grootte van de envelop.

Het standaard papier

Een standaard vel papier is van A4 formaat. Veel mensen vouwen dit één tot tweemaal, documenten en andere belangrijke papieren worden helemaal niet gevouwen. Bij een ongevouwen vel van A4 formaat past een envelop EA4 oftewel 220 x 312 mm. Een envelop C4 oftewel 229 x 324 mm is ook geschikt.

Wanneer een A4 vel dubbel wordt gevouwen, ontstaat het A5 formaat. Geschikte enveloppen hiervoor zijn de EA5, 156 x 220 mm en de envelop C5 van 162 x 229 mm.

Brieven die geschreven zijn op A4 formaat worden vaak tweemaal gevouwen (er ontstaan vier delen), waardoor het A6 formaat ontstaat. Een goede envelop is de EA6, 114 x 162 mm en de A6, 110 x 156 mm.

De Dinlong is een brief op A4 formaat die in drieën gevouwen is. Dit is een moeilijke manier van vouwen die we vaak binnen de zakelijke wereld tegenkomen. Een geschikte envelop hiervoor is de EA5/6 met een afmeting van 110 x 220 en C6/5 , 114 x 224. Ook de C5/6 is een geschikte envelop voor deze manier van vouwen.

Overige post versturen

Verjaardagskaarten en overige kaarten zijn vaak vierkant met een afmeting van bijvoorbeeld 10,2 x 10,2 of 14 x 14 centimeter. Het is niet moeilijk om hier een bijpassende envelop voor te vinden, omdat op dit gebied veel keus is. Het blijft belangrijk om altijd een iets grotere enveloppenmaat te bestellen dan de inhoud van de envelop, zodat de inhoud niet gaat kreuken of vouwen. Komt er nog iets extra’s in de envelop zoals muntgeld, een aantal foto’s of extra documenten, dan is het soms nodig om een nog iets grotere maat envelop te nemen.

Een aparte maat is de B4 envelop, deze heeft een afmeting van 250 x 353 mm. In deze envelop past een C4 envelop, maar waarom zou je een envelop in een envelop versturen? De C4 envelop is geschikt voor een ongevouwen vel van A4 formaat. Wanneer documenten verstuurd worden ter ondertekening, dan zit hier vaak een retourenvelop bij. Deze retourenvelop van C4 formaat past in de B4 envelop. Dit is dan ook een envelop die veel door bedrijven gebruikt wordt. De A4 envelop met een afmeting van 280 x 400 mm is geschikt voor een B4 vel. Dit papierformaat wijkt af van het A4 vel, doordat het iets breder en hoger is.

De notarisenvelop

Vroeger werden A4 vellen vaker over de lengte gevouwen. Dit zagen we veel bij notarissen gebeuren, maar ook binnen andere beroepsgroepen. Heb je een A4 vel dat je op deze manier vouwt, maak dan gebruik van de notarisenvelop. Deze heeft een afmeting van 125 x 324 mm. Deze envelop is niet overal verkrijgbaar. Daarnaast zijn er nog de zogenaamde loonzakjes, kleine enveloppen waar vroeger het nettoloon in gegeven werd. Deze enveloppen worden tegenwoordig veel gebruikt voor het geven van geld, cadeaubonnen of tickets.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.enveloppenzaak.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 957 reviews.