Kleurechtheid Disclaimer

We shoppen tegenwoordig steeds meer online en kiezen daarbij ook voor producten die een bepaalde kleur hebben. Maar wist je dat het heel lastig is om op een computer scherm een kleur uit te zoeken? Of liever gezegd, op elk scherm, want een telefoon heeft ook een klein LCD scherm. Deze schermen zijn allemaal verschillend van elkaar. Niet alleen de instellingen, maar ook de kwaliteit. Veel van de beeldschermen worden vanuit de fabriek standaard afgesteld met een grote helderheid, dat zorgt ervoor dat de beelden helder zijn, we vinden dat vaak mooi. Als we twee dezelfde schermen naast elkaar zetten dan kiezen we vaak voor het meest heldere scherm. Echter, wist je dat kleuren en de helderheid niet zo afgebeeld worden als in het echt?

Om de juiste kleuren en helderheid te verkrijgen dient een beeldscherm gekalibreerd te worden. Professionals in de beeld en video techniek werken voornamelijk met zulke gekalibreerde schermen, om ervoor te zorgen dat de foto’s die zij na bewerken ook echt er zo uit komen te zien als in het echt.

Blauw licht

In elk beeldscherm, of dat nu een LCD computer scherm of een telefoonscherm is, ze hebben allemaal blauw licht. Vooral telefoonschermen bevatten een overmaat aan blauw licht, want dat ziet er mooi uit, het scherm word lekker helder en dat is mooi. Dat felle blauwe licht is tevens ook het licht waar we moe van worden, want onze ogen zijn daar niet voor gemaakt om langdurig naar zo’n blauw scherm te kijken. Het blauwe licht is tevens een van de grootste problemen waardoor sommige kleuren afwijken van de realiteit. Zolang de beelden er mooi uit zien is dat geen probleem, maar wanneer je een kleur gaat uitzoeken waarbij je de verwachting hebt dat deze er net zo uit ziet als op het scherm komt bedrogen uit.

Enveloppen en kleurechtheid

Kleurechtheid is ook een probleem bij het uitzoeken van de juiste kleur envelop. We kiezen op een schermpje de kleur die we nodig hebben, vaak worden kaarten naast het scherm gehouden en op basis van hoe dit lijkt word een keuze gemaakt. Eenmaal de enveloppen in huis komt de kleur vaak heel anders over dan zoals deze op het scherm eruit zag. Dit is heel normaal. Onze fotograaf heeft met de grootste zorg de foto’s zo ontwikkeld dat deze kleurechtheid hebben, echter heeft de fotograaf dit op een gekalibreerde scherm gedaan. Doe maar eens een test en bekijk een kleur op een website op verschillende schermen en zie hoe groot het verschil is. Dit geld ook voor onze enveloppen, deze hebben wij gecontroleerd op 4 verschillende schermen en er is er geen een die 100% overeen komt. De meest dure schermen hebben wel de hoogste kleurechtheid. Een goedkope laptop vaak niet.

Verschillende soorten licht

Naast de afwijkingen op de schermen maakt het ook heel veel uit waar je de kleur bekijkt. Bekijk je onze enveloppen bij TL licht, bij LED lamp of bij natuurlijk licht van buiten. Hier zit een groot verschil in. Wanneer je de envelop mee naar buiten neemt ziet de kleur er totaal anders uit als binnen. Kleur doet heel veel met verschillende lichtbronnen. Houd hier ook rekening mee.

Mooi voorbeeld is wanneer je een vloer uit kiest in een speciaalzaak of bouwmarkt, de kleur kan in de winkel heel mooi zijn maar eenmaal thuis bij het licht wat in huis valt kan de vloer er ineens totaal anders uitzien, dit is hetzelfde verschijnsel.

Blauw en groen

Het gebeurt dat klanten niet tevreden zijn over de kleur, een andere verwachting hadden dan wat zij op het scherm hebben gezien. We weten uit ervaring dat dit in negen van de tien gevallen altijd om de kleur groen of blauw gaat. Met stip op nummer 1 staat groen. Neem het blauwe licht in de LCD en meng het met de kleur groen, dan krijg je een andere kleur. Die afwijking is het grootst met groen, en het kleinst met geel en rood. Een kleurenscherm bestaat uit Rood, Groen, Blauw. De blauwe kleur in LCD schermen heeft dus altijd invloed op elke kleur.

Samples

Heb je een envelop nodig in een bepaalde kleur en wil je dat deze echt goed is, bestel dan eerst wat losse exemplaren alvorens een grotere bestelling te plaatsen. Op die manier weet je zeker dat je de juiste kleur hebt.

Maar het ontwerp op basis van de envelop

Een veel gemaakte fout is dat er kaarten ontworpen worden in een bepaalde kleur, daarna moet er een envelop in dezelfde kleur komen. We hebben in sommige maten meer dan 34 kleuren maar het werkgebied van een ontwerper is veel groter. Een exacte match is dus bijna niet te krijgen. Anders is dat wanneer je de kaart afstemt op de envelop. Een ontwerper kan hier rekening mee houden voordat hij/zij een kaartontwerp maakt. Overleg dus altijd met de ontwerper van de kaart, uitnodiging of flyer zodat je niet voor verrassingen komt te staan.