Enveloppen voor geboortekaartjes

geboorte enveloppen

Volgens oude gewoontes verstuur je het geboortekaartje op de tweede dag na de bevalling. Hier hoef je geen rekening mee te houden, een en ander hangt ook af van jullie schema. Belangrijk is wel om niet te lang te wachten met het versturen van de geboortekaartjes. Het is gebruikelijk om deze kaartjes te versturen aan familie, vrienden en collega’s waar je een goed, persoonlijk of leuk contact mee hebt.

Steeds vaker worden kaartjes digitaal verstuurd. Voor geboortekaartjes zien we hier geen grote verschuivingen in, mensen hechten toch veel waarde aan een tastbaar geboortekaartje. Bovendien kan deze veel beter bewaard worden. Dankzij het digitale tijdperk is het eenvoudig om papieren geboortekaartjes online te ontwerpen. De meest verkochte enveloppen voor geboortekaartjes hebben de kleur wit, blauw of roze. Waarom wordt er zo vaak voor deze kleuren gekozen?

De betekenis van roze en blauw

Het gebruik van roze voor meisjes en blauw voor jongens is nog niet zo oud. Tot het begin van de twintigste eeuw was wit een favoriete kleur bij pasgeboren baby’s. Dit had met de kleding te maken: witte kleding was gemakkelijk te bleken. Bovendien bestond er tot het jaar 1920 geen techniek om babykleding op een veilige manier te verven. Geverfde kleding was in die tijd nog giftig, daarom werd het niet toegepast voor baby’s.

Tot die tijd was blauw een typische meisjeskleur. Blauw stond voor fijngevoelig, iets dat helemaal bij meisjes paste. Roze stond voor mannelijkheid en werd dan ook door stoere mannen gedragen.

In het jaar 1919 kwam hier verandering in. De textielindustrie vond een nieuwe manier om kleding op een niet giftige manier te verven. Rond het jaar 1940 veranderde ook de kleurstelling. Roze werd als een lieve en zachtaardige kleur gezien, en was hierdoor meer geschikt voor meisjes. Jongens moesten als stamhouder beschermd worden. Blauw is de kleur van bescherming, daarom werd blauw aan jongens toegeschreven. Deze nieuwe manier van denken werd niet alleen in kleding teruggezien maar ook overgenomen door speelgoedfabrikanten. Er ontstond een duidelijke scheidingslijn tussen jongens- en meisjeskleding, speelgoed en producten.

Gebruik van geboortekaartjes

Rond het jaar 1840 werd een geboorte aangekondigd met het versturen van geboortebrieven. Later werden deze brieven versierd met een vrolijk randje. Ongeveer 100 jaar later, rond 1940, werden de eerste geboortekaartjes verstuurd. Tot de jaren 60 waren deze eenvoudig wit, zonder afbeelding en alleen met de naam van het kind en de ouders. Vanaf de jaren zestig werd er gebruik gemaakt van zwart wit plaatjes, vanaf de jaren 70 waren de gekleurde afbeeldingen in opkomst. In deze periode nam het gebruik van de kleuren roze en blauw op het geboortekaartje een belangrijke rol in.

Het heeft nog lang geduurd voordat de eerste gekleurde enveloppen hun intrede deden. Tot die tijd werden geboortekaartjes in witte enveloppen verstuurd. Tegenwoordig zijn enveloppen in alle kleuren verkrijgbaar. Toch wordt voor een geboortekaartje nog steeds voor een roze of blauwe envelop gekozen. Ook de witte envelop blijft populair, omdat deze lekker neutraal is.

Met de opkomst van het digitale tijdperk en nieuwe technieken wordt er steeds vaker kleur gekozen. Geboortekaartjes staan vaak in het teken van humor, persoonlijkheid en trendy. Opvallende kleuren als geel, groen of oranje passen hier uitstekend bij. Niet alleen op het geboortekaartje zelf, ook de envelop mag gezien worden. Door de kleuren in het geboortekaartje terug te laten komen op de envelop, ontstaat er een eigentijdse uitstraling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.enveloppenzaak.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 953 reviews.