Betekenis van gekleurde enveloppen

enveloppen enveloppenzaak

Wereldwijd worden witte enveloppen veel gebruikt. Deze standaard kleur is voor nagenoeg alles toepasbaar. Toch komen gekleurde enveloppen steeds meer in opkomst. Niet alleen om goed aan te sluiten op de inhoud van de envelop, maar ook om een bepaalde uitstraling of sfeer mee te geven. Veel bedrijven kiezen voor een gekleurde envelop die aansluit op de kleur van het bedrijfslogo of de huisstijl.

Voor sommige landen of culturen hebben gekleurde enveloppen een bepaalde betekenis. In Nederland kent iedereen de blauwe envelop, die afkomstig is van de Belastingdienst. Valt er een blauwe envelop op de mat, dan betekent dit vrijwel altijd betalen of, in het gunstige geval, geld terug ontvangen. Vanaf 2015 is de belastingdienst digitaal gegaan en is de blauwe envelop in stappen weggenomen. Digitale berichtgeving vervangt de ouderwetse en bekende blauwe envelop.

De rode envelop in China

Binnen de Chinese cultuur is de rode envelop erg belangrijk. Tijdens een bruiloft, feestdag of bij een geboorte is het traditie om een rode envelop te overhandigen. Deze envelop, ook wel hongbao genoemd, wordt gevuld met geld.

Volgens de hongboa-traditie moet het geld weer terugkomen. Gaat een man naar een bruiloft van een collega zijn zoon, dan wordt deze zoon uitgenodigd bij de bruiloft van de man zijn eigen kind, ongeacht of ze elkaar kennen. Op deze manier komt de rode envelop (het geld) weer terug. Het bedrag dat in de rode envelop zit is bij voorkeur een even getal en bevat geen 4. Overigens is het normaal dat de naam op de envelop wordt geschreven, en niet anoniem zoals in Nederland wel eens gebeurd.

Nederlandse tradities

Rouwenveloppen zijn vaak wit tot grijs van kleur, soms vergezeld van een extra belijning: dit wordt ook wel de rouwrand genoemd. Enveloppen voor het versturen van huwelijksuitnodigingen zijn vaak wit of ivoorkleurig. Bij een geboorte hoort een roze envelop voor een meisje en een blauwe envelop voor een jongen. Kerstkaarten worden vaak verstuurd in een rode of groene envelop. Voor een verjaardagskaart maken we gebruik van een gekleurde envelop naar keuze. Vaak sluit de kleur van de envelop aan op de verjaardagskaart zelf. Geld in een envelop? Naast de standaard witte envelop zien we steeds vaker gekleurde enveloppen. Zelfs zilveren of gouden enveloppen zijn er, dit maakt het allemaal extra feestelijk. Dit zijn Nederlandse tradities die we overigens ook in andere landen tegenkomen.

Bedrijfsenvelop

Voor ondernemingen is de bedrijfsenvelop erg belangrijk. Veel ondernemingen kiezen voor een witte envelop met bedrijfslogo, sommigen gaan juist voor een gekleurde envelop waarmee ze hun eigen stijl neerzetten. De bedrijfsenvelop is herkenbaar voor consumenten en andere bedrijven. Dit geeft niet alleen een zakelijk en professionele uitstraling, ook vergroot het de kans dat de ontvanger de envelop opent en daadwerkelijk leest.

Het bruine loonzakje

Een kleinere envelop is het bruine loonzakje. Tot de jaren 60 van de vorige eeuw werd het nettoloon in een loonzakje overhandigd. Vaak werd hier een briefje op loonstrookje aan toegevoegd, soms werd het nettoloon op de buitenkant van het loonzakje geschreven. Het loonzakje was van oorsprong bruin maar is tegenwoordig in vele kleuren verkrijgbaar. Hoewel het niet meer specifiek als loonzakje wordt gebruikt, zien we het wel terug als verjaardagscadeau/attentie met geld of een cadeaubon erin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.enveloppenzaak.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.6/10 gebaseerd op 957 reviews.